25 oktober 2022

Pleegzorg Dichtbij IJsselland

In samenwerking met Pactum, zijn wij gestart met het project kindgericht werven onder de naam ‘Pleegzorg Dichtbij’. Dit omdat er een tekort is aan pleeggezinnen. Voor Trias Jeugdhulp gaat het om de gemeenten Zwolle, Kampen, Steenwijkerland, Staphorst, Ommen, Dalfsen, Hardenberg, Raalte, Olst-Wijhe, Zwartewaterland en Deventer. 

Wat is kindgericht werven?

Bij kindgericht werven wordt er naar een passend gezin gezocht, dat aansluit bij de achtergrond van het kind en de ouders. Bij voorkeur bevindt dit gezin zich zowel inhoudelijk als geografisch in de omgeving van een kind. Een belangrijk verschil met netwerkpleegzorg is dat het niet gaat om het bestaande netwerk van het kind. In dat bestaande netwerk is namelijk al naar een oplossing gezocht en is deze helaas niet gevonden. Het verschil met bestandspleegzorg is dat het ook niet gaat om (aspirant) pleegouders, die zich al in de ‘kaartenbak’ van een pleegzorgaanbieder bevinden. Het gaat er dus om dat we op maat van precies dat ene kind actief het netwerk groter maken. We gaan op zoek naar potentiële pleegouders die zich aangesproken voelen door het profiel van juist dit betreffende kind en zijn of haar ouders. 

Op zoek binnen scholen en verenigingen

Een voorbeeld hiervan is dat we actief op zoek gaan binnen een school, club of sportvereniging waar een kind lid is. Wanneer we een pleeggezin zoeken voor een 8-jarig meisje dat gek is op paarden, gaan we proactief en persoonlijk in gesprek met mensen van de plaatselijke manege. Dit voelt voor de mensen die we benaderen anders; wanneer iemand een beeld heeft bij een kind, verlaagt dat de drempel om pleegouder te worden. We doen alles wat nodig is om voor een kind een thuis te vinden. We stoppen pas wanneer we deze fijne, passende plek hebben gevonden. In andere delen van het land is dit al erg succesvol. Door deze manier van werken ontstaat er een groot netwerk en veel kennis en ervaring. Wij verwachten zo nog meer kinderen in een pleeggezin te kunnen laten wonen wanneer dat gewenst is.

Hoe kun je ons helpen?

Wij plaatsen regelmatig oproepen van kinderen voor wie wij een plekje zoeken op onze website. Deze oproepen delen wij ook op de Facebook en Instagram van Trias Jeugdhulp. Wij willen je vragen om ons te gaan volgen en helpen waar mogelijk, zodat er voor ieder kind een passend pleeggezin gevonden wordt. 

Mocht je geen gebruik maken van social media, maar wel een netwerk hebben met mensen die iets zouden kunnen betekenen? Laat het ons weten, dan mailen wij jou de anonieme oproep. Uiteraard gebeurt dit met toestemming van ouders en kind. Mocht je deze oproepen graag per mail willen ontvangen, mail naar kindgerichtwerven@triasjeugdhulp.nl

Alvast bedankt voor je medewerking!

Bijgewerkt op: 6 jul 2023