12 maart 2022

NLdoet is goed voor de tuin van Trias Jeugdhulp

Trias Jeugdhulp Zwolle doet mee met de landelijke NLdoet actie. Via de Groene Loper ontving de organisatie planten en struiken die de biodiversiteit rondom haar verblijf flink zal versterken.

Marck Knevel was voorheen biologisch tuinder en weet precies hoe biodiversiteit werkt. Tegenwoordig is hij woonbegeleider bij Trias woongroep op de Valkenberg waar hij vier autistische jongeren leert hoe om te gaan met het groen rondom hun woning. Jochem van Wijck is één van de jongeren en hij vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn.

Voorspelbaar

“Ik volg de opleiding groen op de speciale school de Ambelt en ik vind planten en dieren erg leuk,” vertelt de vijftienjarige Jochem trots. Hij vindt het fijn dat hij van te voren precies weet wat er gaat gebeuren, zodat hij met de situatie om kan gaan. Knevel doet voor hoe hij een gat moet graven zodat de wortels van de planten goed zullen aarden. Samen zoeken ze de beste plek voor elke struik.

Marck Knevel en Jochem van Wijck (© Jauke Boerdam)

“Als bioboer heb ik geleerd dat je juist vogels in de buurt wilt hebben, zodat er niet zoveel insecten zijn die je oogst kunnen beïnvloeden. Maar ook hoe je aan het eind van de broccoli een bepaalde plant zet die erg aantrekkelijk voor bepaalde vlinders. Vlinders zijn erg territoriaal en als je zo het koolwitje van je oogst kan weghouden, zodat die geen eitjes legt en de rupsen dus niet je broccoli opeten, houd je nog wat over om te verkopen. Zo proberen we ook deze tuin op een goede manier vorm te geven.”

Houtwal

Rondom het pand staan voornamelijk hoge bomen. “Het struikgewas is er eigenlijk niet. Door een houtwal te creëren met veel fruit erin, zullen heel veel dieren ons dankbaar zijn. En dus die biodiversiteit echt verbeteren. We krijgen ook nog een mooie parasol appelboom. Dus ook wij kunnen mee plukken van al het fruit dat hier komt.”

NLdoet

Zonder de bijdrage van NLdoet en de Groene Loper zouden deze planten er niet zijn gekomen. “Er is veel gekort in de jeugdzorg en dankzij dit soort subsidies of giften kunnen we het toch mooier maken voor de jongeren die hier wonen.”

bron: rtvoost